• سپیدهاما
  • آشنایی با سخت افزار حافظه رم (RAM) در کامپیوتر و وظیفه آن

آشنایی با سخت افزار حافظه رم (RAM) در کامپیوتر و وظیفه آن

28 مرداد, 1402

آشنایی با سخت افزار حافظه رم (RAM) در کامپیوتر و وظیفه آن، از آنجا که کامپیوترهای مدرن بسیار پیچیده هستند، در واقع ما می‌توانیم برای هر کدام از عنوان‌هایی که در ادامه فهرست شده‌اند مقاله‌ای دو برابر کل این مقاله بنویسیم. ولی هدف اصلی در اینجا این است که به شما کمک کنیم معنی مشخصات فنی فهرست شده برای کامپیوترهای دسکتاپ و لپتاپ را به زبان ساده بفهمید، و بدانید که هر کدام از آن‌ها چه تفاوتی در عملکرد کامپیوتر ایجاد می‌کنند.

حافظه‌ی رم (RAM)

«حافظه‌ی رم» (RAM) به کامپیوتر شما فضایی برای فکر کردن می‌دهد، و هر چه میزان آن بیشتر باشد بهتر است. زمانی که ۳۰۰۰ تب در مرورگر خود باز کرده باشید، اولین بخشی که در تنگنا قرار می‌گیرد رم است؛ چرا که کامپیوترتان تلاش می‌کند محتوای تمام آن ۳۰۰۰ تب را به صورت یکجا به یاد داشته باشد. حافظه‌ی رم بیشتر به کامپیوتر شما کمک می‌کند با تصاویر و فایل‌های بزرگ‌تری کار کند، یا هم‌زمان به مدیریت و پردازش تعداد بیشتری از تصاویر، فایل‌ها، تب‌های باز شده در مرورگر و اپلیکیشن‌ها بپردازد. حافظه‌ی رم بیشتر به طور مستقیم عاملی برای تعیین قدرت خام یک سیستم نیست، ولی بدون شک در بهبود عملکرد آن، به ویژه زمانی که حجم کار زیاد باشد، تاثیر دارد. اگر حجم اطلاعات از میزان حافظه‌ی رم بیشتر شود، معمولا کامپیوتر شما مجبور خواهد شد بخشی از داده‌ها را به حافظه‌های کندتری مانند هارددیسک منتقل کند. این یکی از دلایلی است که باعث می‌شود رم بیشتر تجربه‌ای سریع‌تر همراه داشته باشد.

برای بخش زیادی از کاربرانی که قصد خریدن یک کامپیوتر دسکتاپ آماده یا لپتاپ را دارند، دانستن میزان رم اصلی‌ترین نکته است. ولی اگر اندکی عمیق‌تر شوید، مشخصات فنی دیگری هم وجود دارد که باید در نظر بگیرید؛ به ویژه اگر قصد دارید با پول خود سریع‌ترین کامپیوتر ممکن را بسازید. بار دیگر با «سرعت کلاک» (Clock Speed) روبرو می‌شویم که کمک می‌کند سرعت رم در زمینه‌ی خواندن و نوشتن داده‌ها و همچنین میزان داده‌هایی را که می‌تواند در آن واحد مدیریت کند تعیین کنیم (نرخ کلی تبادل رم). «تاخیر» (Latency) یا سرعت واکنش نشان دادن رم به دستورهای هم جزو مشخصات فنی مهم است. مشخصه‌ی فنی مهم دیگر DDR است. در حال حاضر رم‌های DDR4 برای کاربران عادی بهترین گزینه‌ی در دسترس هستند. این رم‌ها نسبت به نسل قبل یعنی DDR3، سرعت بیشتر، مصرف برق بهینه‌تر و تاخیر کمتری دارند. حافظه‌ی رم مشخصه‌های دیگری هم دارد که به پایداری و توانایی آن در مدیریت خطاها مربوط می‌شود. ولی باز هم لازم به ذکر است که بیشتر ما نباید در مورد این موارد نگران باشیم: تفاوت این موارد تنها در کارهای بسیار تخصصی مشخص می‌شود.