مصرف بیش از حد نمک، مصرف کم سبزیجات و زیادهروی در مصرف قند، سه اشتباه تغذیه ای که باعث پیری زودرس می شود، برای اینکه سرعت پیر شدن خود را کاهش دهید و در دوران سالمندی بتوانید استقلال خود را حفظ کنید، از انجام اشتباهات زیر بپرهیزید.
توصیه میشود مصرف سدیم را به حداکثر ۲۳۰۰ میلیگرم در روز محدود کنید، اما شواهد نشان میدهد که بسیاری از افراد در طول روز بیش از ۳۴۰۰ میلیگرم سدیم دریافت میکنند. زیادهروی در مصرف سدیم به فشار خون بالا منجر میشود و خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکتهی مغزی را افزایش میدهد.
در دوران سالمندی، مصرف متعادل سدیم اهمیت زیادی دارد. چون با افزایش سن شریانها بهتدریج سفت میشوند و آسیبپذیری آنها در برابر اثرات مخرب سدیم افزایش مییابد. به همین دلیل است که تقریبا ۷۰ تا ۷۵ درصد افراد سالمند از فشار خون بالا رنج میبرند.
راهی حل: بیشتر سدیم موجود در رژیم غذایی به مصرف غذاهای فرآوری شده و غذاهای رستورانی مربوط است. بنابراین، سعی کنید تا حد امکان در رستوران غذا نخورید و هنگام خرید غذاهای بستهبندی شده بهسراغ محصولاتی بروید که سدیم کمتری دارند. معمولا تولیدکنندگان مقدار سدیم محصولات خود را روی بستهبندی آنها درج میکنند.
بر اساس دستورالعملهای فعلی، اکثر بزرگسالان در طول روز به ۲ تا سه لیوان سبزی نیاز دارند، اما متاسفانه بیشتر آنها طبق این توصیه عمل نمیکنند. به گفتهی محققان، دریافت ناکافی سبزیجات با افزایش خطر ابتلا به کمبودهای تغذیهای، دیابت، بیماری قلبی و حتی بعضی از انواع سرطان مرتبط است.
راهی حل: هر بار که غذا میخورید بشقاب خود را با سبزیجات رنگارنگ پر کنید. از تامین فیبر برای حفظ سلامت قلب گرفته تا تامین ویتامینها و مواد معدنی ضدالتهاب و آنتیاکسیدانهای خنثیکنندهی رادیکالهای آزاد، سبزیجات فواید بیشماری برای بدن دارند.
از کیک و شیرینی گرفته تا سس گوجهفرنگی، سس سالاد و سوپ آماده، قند افزوده در بسیاری از غذاها یافت میشود. به همین دلیل، اجتناب از مصرف آن سخت و چالشبرانگیز است.
تنقلات و نوشیدنیهای شیرین میتوانند تاثیر جدی روی سلامت قلب شما داشته باشند. شواهد علمی بیانگر آن است که مصرف بیش از حد قند به چاقی، پرفشاری خون، التهاب مزمن، دیابت و بیماری کبد چرب منجر میشود که همگی با افزایش خطر ابتلا به حملهی قلبی و سکتهی مغزی مرتبط هستند.
راهی حل: برچسب محصولات غذایی را بهدقت بخوانید و آنهایی را انتخاب کنید که قند افزودهی کمتری دارند. مردان نباید در طول روز بیش از ۹ قاشق چایخوری (۳۶ گرم) قند مصرف کنند که این مقدار معادل ۱۵۰ کالری انرژی است. زنان هم باید مصرف قند را به کمتر از ۶ قاشق چایخوری (۲۵ گرم یا ۱۰۰ کالری) در روز محدود کنند.